Eten van, en op, de tuin

1186097_591446510901619_1758665747_n

Het kwam zomaar weer eens spontaan in ons op. Er valt nog genoeg van de tuin te oogsten om direct op de tuin op te gaan eten en dit keer hebben we gekozen voor het wegwerken van overvloed. De kas hangt zo vol met tomaten dat we besloten om te beginnen met een heerlijke tomatensoep vooraf. En omdat we een pak rijst hebben weten te veroveren op Meneer Heijn, en om die reden weer een rijstmaaltijd gaan maken, kozen we ervoor om de tomatensoep wat pittiger te maken met twee pepers.

Zo bedacht, zo gedaan. Al roerende in de wok (waarmee je dus ook uitstekend soep kan maken) kregen we een pittige tomatensoep die geweldig goed smaakte maar die ook zo ontzettend heet was dat de vlammen onze oren uitkwamen. De pepers zijn dit jaar erg heet. Ze zijn prachtig volgroeid en omdat we er vanuit gingen dat het allemaal wel mee zou vallen met die hitte versneden we twee stevige pepers voor de soep. Met pitjes en al. En dat hebben we geweten.

Volgens Lex kan de krachtigheid van de pepers toegeschreven worden aan het aantal zonuren dat we dit jaar hebben gehad. Voorgaande jaren waren de pepers niet zo heet als nu. En hoewel we het jaar zijn begonnen met een koude start en veel vocht kwam dat later ruimschoots goed met veel zon en droogte. Kennelijk het juiste klimaat voor gloeiend hete pepers.

Bruce-koken op de tuin

Bruce, bakte de zelf gemaakte kroepoek en grilde de zelfgemaakte saté’s. Lex sneed alle nodige groente, waaronder een pracht van een savooiekooltje uit mijn tuin, slechts één pepertje vanwege de ervaring met vlammende tomatensoep, paprika, prei, peen, ui, wat kruiden en andere toebehoren. Marjon en ik stookten de raketstoof op voor de hoofdmaaltijd.

Evert kwam nog een bak met pruimen brengen en zo kon het (eet)feest echt beginnen. De smaak is iets waar we nooit over uitgepraat zullen geraken. Het is een logisch feit dat als je de ingrediënten voor je maaltijd zo uit je tuin kan halen om direct te verwerken dat het echt niet verserder kan. Dan weet je exact waarom je een moestuin hebt. Daar kan echt niets tegenop.

Er komen straks nog een paar prachtige dagen en avonden en we gaan beslist nog een keer, met z’n allen, buiten koken. Wie dat eens mee wil beleven is hierbij van harte uitgenodigd om deel te nemen. Laat wel van tevoren even weten dat je komt zodat we rekening kunnen houden met de omvang van een gerecht.

Voor de gene die een rocket stove wil kopen is er in Nederland maar één adres waar je terecht kunt en dat is www.rocketstoves.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *